Instagram subersivt hot mot monogama relationer?

Det har tidigare rapporterats att det sociala mediet Twitter kan inverka menligt på kärleksrelationer. Hur är det då med Instagram?

En trasig iphone är som bekant lättare att reparera än en trasig relation. Men frågan är hur telefonen påverkar våra relationer. Russel B Clayton vid University of Missouri-Columbia ville ta reda på om sociala medier kan ha negativa effekter på kärleksförhållanden. Hans svar var entydigt: ja. 581 personer deltog i Claytons studie, samtliga mellan 18 och 67 år. Oavsett hur länge relationen hade varat så var det tydligt att Twitter kunde ha en negativ effekt på förhållandet.

Det säger sig självt att en relation kan ta stryk av att den ena parten sitter klistrad vid mobilen. Kanske är det jobbmail som ska kollas, nyhetsflödet, vad det står i matchen… Eller något spel som ska spelas – Candycrush är populärt bland unga såväl som gamla. Eller så ska en tweet ska tweetas. Aldrig förr har det varit så lätt att skifta fokus från partnern till något annat! Förr i tiden konkurrerade man på lika villkor: teven hade bara två kanaler och oftast visade de bara testbild eller Helgmålsringningen. Då fick tankarna vandra fritt, och om man hade tur sa partnern något intressant, eller så var det möjligt att se ut som att man lyssnade trots att man i själva verket fokuserade på Suez-krisen eller Ungerns utträde ur Warszawa-pakten.

Den samtida hotbilden

Vad vi ännu inte vet är exakt hur de sociala medierna påverkar vår kärlek. Är de bara tidstjuvar eller är det något mer intrikat än så? Utövar vårt twittrande och bildpublicerande en gåtfull kraft? I och med att vi ständigt exponeras för bilden av andras relationer blir vi kanske mer kritiska mot den egna. Instagrammet av frugan som får frukost på sängen – komplett med kaviarhjärtan på äggmackorna och dessutom färskpressad juice – kan lätt sätta igång en stress bland följarna. Framgångshetsen blir med ens mycket påtaglig.

Icke att förglömma utgör de sociala medierna även en ypperlig chans att knyta kontakter: så kallat nätverkande. Då är det inte svårt att få syn på någon som verkar ännu läckrare, roligare, sexigare och smartare än tråkmånsen som ligger och fipplar med mobilen bredvid en i soffan.

mobilsurf