Gör en dyr hobby billig

Fotograferande är en fantastisk hobby, men dessvärre kostar den otroligt mycket pengar – och det är inte alltid man får tillbaka det man lägger på utrustning och så vidare. Det finns dock knep för att göra fotograferandet något billigare, så att du kan fortsätta med din älsklingssysla, utan att plånboken gråter.

Tre råd för billigare fotograferingskostnader.

  1. Utrustningen. Självklart är den utrustning du använder när du fotograferar ordentligt viktig, men det går faktiskt att hitta bra prylar utan att bli ruinerad. För det första, har du kollat så att det finns rabatter på det du vill beställa? På till exempel www.kampanjjakt.se kommer det mängder av olika rabatter och om du håller utkik där kan du hitta både kamera och övrig utrustning till ett kampanjpris. Det är också viktigt att se över vilka anledningar till att en kamera är dyrare än en annan. Kanske är det egentligen bara märket som gör att den kostar mer? Kan det i så fall inte vara värt att ta ett billigare märke, om bilderna ändå blir lika bra?
  2. Att sälja bilder är någonting som borde vara självklart för alla fotografer. Tyvärr har de sociala medier gjort att man allt för enkelt delar med sig av sin konst, och när bilderna väl är uppe på internet går spridningen av de inte att stoppa. Ha istället dina bilder i en fysisk portfölj och visa för nära och kära. Vill de ha en av dina bilder, online eller i fysisk form, så får de betala en kostnad. Om de anser att det är någonting konstigt, så är det bara att förklara att fotografering är en dyr hobby som du måste ha betalt för om den ska fortsätta.
  3. Starta en kameragrupp. Leta efter andra likasinnade och utbyt erfarenheter och dylik med varandra för att lära er mer om fotografering. När ni sedan har blivit ett stort gäng kan ni låna varandras utrustning, och därmed blir det inte katastrof om till exempel ett objektiv går sönder, eftersom det säkerligen kommer att vara någon i er kameragrupp som har ett objektiv att låna ut.

Och glöm inte att, även om det kan kännas att fotograferandet alltid kommer att vara en hobby, så finns det alltid möjlighet att lyckas. Vem vet, kanske är det du som blir nästa Sally Mann.