Alla är vi fotografer

Alla är nog en fotograf idag, på en nivå åtminstone. De flesta har en kamera med sig i sin telefon och kan fotografera det man ser direkt på plats. En gräsrotsjournalistik har vuxit fram i sociala medier är något helt unikt och i och med att medierna idag inte längre måste vara på plats utan får spridning ändå så är det viktigt med källkritik. Även foton som säger en hel del om en händelse är viktig att den inte tas ur sin kontext. När det handlar om just fotografering så finns det en fascination över att ta foto på alla händelser i livet, en viktig del i mångas liv är idag att ta foton och beskåda andras.

Fotografering har gått från att vara en stor grej, från att ta kort som kunde ta uppemot flera minuter för att bli en bild till att allt idag är digitalt. Det digitala gör det lättare att dela med oss av hur det ser ut när vi lever våra liv i vardagen. Att vara en fotograf innebär en hel del som inte hobbyfotografering innebär, men det är ändå många som anser sig vara duktiga på fotots konst. Oftast med hjälp av filter och olika appar.

Hur jobbar en fotograf?

Har man yrket fotograf så är det viktigt att man har en utbildning inom just fotografering. Det är inte bara att ta ett kort och hoppas att det blir bra. Att fotografera professionellt är att kunna ljus, djup och allt däromkring. Att veta hur en viss komposition blir på foto om man väljer att ta bilden från en speciell vinkel är att kunna sina omgivningar. Det är ingen lek att skapa djup i en bild och oftast går det hand i hand med just ljuset. Om ljuset faller på ett speciellt ställe så kan det göra att effekten blir en helt annan än om ljuset låg på ett annat sätt. Just photo betyder ljus så det är inget som man kommit på senare tid, och med ljus och foto så är blixten central. Har man blixten på så måste man veta hur den kommer falla och vad det kommer att göra med bilden. Att tänka på om man vill ta vackra foton är att:

  • Tar du fotot med mobilen så ska inte det hindra dig, ta ett foto på ett landskap och välj det i menyn, på så vis får du ut det mesta av bilden.
  • Många tar naturbilder och älskar solnedgångar, se då till att ha rätt ljussättning och att du har något som visar kontrasten.
  • Djur är roliga att fotgrafera, se därför till att skippa blixten så att ögonen inte blir röda eller lyser. Djurs ögon reflekteras och därför kan det vara mindre kul att fota ett djur i en kul situation om ögonen lyser. Om blixten är av så se till att du håller kameran stilla så bilden blir så bra som möjligt.

Kalla dig amatör om det är det du är, om du har utbildning och kan titulera dig som proffs så är det bra att göra det och även visa hur fotokonsten går till.